zaterdag 26 februari 2011

Boijmans van Beuningen museum



De kunst van het kijken
Voordat we met vele studenten een bezoek zouden brengen aan het Boijmans van Beuningen museum hebben we met z’n allen een leuke cursus gevolgd ‘de kunst van het kijken’. Dit werd gegeven door Wilco Stoppelenburg. Hij leerde mij dat je niet alles zwart-wit moet zien. Leer verder kijken dan datgene wat je ziet. Welke vragen kun je hierbij stellen? Door vragen te stellen en hier zelf antwoorden op te geven kom je tot andere inzichten dan je in eerste instantie ziet.

Bezoek museum
Vervolgens was het op 15 december tijd om deze leerpunten uit de cursus toe te passen in het Boijmans van Beuningen museum. De opdracht die wij meekregen was om 3 schilderijen uit te zoeken en hier vervolgens de vragen op te schrijven die bij jou opkomen. Op je eigen antwoorden moest je ook antwoord geven, zo ontstond een verhaal.
Ook moest iedereen het schilderij ‘De emmaüsgangers’ (oorspronkelijk een werk van Vermeer) bezoeken. Dit bleek echter een vervalsing te zijn van meestervervalser Han van Meegeren. Ons werd de vraag gesteld; ‘Wat zou jij doen als jij de directeur van dit museum was?’.
Ik zou het schilderij opnemen in de collectie. Ik vind het bewonderenswaardig dat iemand een schilderij zo goed na kan schilderen en dat men jarenlang heeft geloofd dat dit een echte Vermeer was.

Boijmans van Beuningen museum
Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Christo.
Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. In het jaar 1849 laat de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Met de verwerving van de collectie Van Beuningen in 1958 is de nieuwe naam van het museum geboren. Het museum bezit een unieke verzameling schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen. De collectie tekeningen en prenten behoort tot de beste ter wereld. Het gehele jaar door organiseert het museum bovendien spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.
Op het moment van ons bezoek was er een tentoonstelling georganiseerd genaamd: De Grote Ogen van Kees van Dongen.

Ook toont het museum hedendaagse kunst en design. Het museum toont hoe gebruiksvoorwerpen zich gedurende acht eeuwen hebben ontwikkeld. Van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw tot de meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. Kunstenaars van de nieuwe generatie als Eliasson en Cattelan verlenen het museum internationale actualiteit.

Leerpunten van deze fieldtrip
Ik heb geleerd om verder te kijken bij kunst. Door vragen te stellen, kan je zelf een verhaal maken bij het schilderij. Iedereen ziet kunst op een andere manier en interpreteert het anders. Zo zag ik een schilderij en had ik er een verhaal bij gemaakt wat voor mij leek te kloppen. Vervolgens las ik de tekst bij het schilderij waaruit bleek dat het verhaal anders in elkaar stak.